top of page

Proč je zapotřebí doplňovat kolagen

Mnoho expertů na zdravý životní styl mluví o kolgenu jako o bílkovině mládí. Tvoří až ze 75 % stavbu lidské kůže a ve velkém množství se nachází i ve šlachách, vazivech, kloubech, nehtech a vlasech. Díky kolagenu je kůže pevná a pružná, jakmile však člověk dosáhne třiceti let, jeho tělo už nevytváří tolik kolagenu jak v období dospívání. Podle vědeckých studií je jeho produkce přibližně o 50 % nižší a s příchodem menopauzy se situace dále výrazně zhoršuje. Z masa a ostatních potravin, v nichž je dostatek bílkovin, dokáže náš organismus zužitkovat asi jen jedno procento na obnovu kolagenu v těle.


Převratný objev hydrolyzovaného kolagenu

Molekula kolagenu je příliš velká, takže ji tenké střevo není schopno vstřebat. Přibližně před 15 lety japonští vědci vyvinuli patentovanou metodu enzymatického štěpení kolagenu na menší molekuly. Výsledkem je tzv. hydrolyzovaný kolagen a konečným produktem pak malé molekuly, které se v tenkém střevě vstřebávají do krevního oběhu.


Jak se kolagen vstřebává

Kolagenové peptidy se do krevního oběhu dostávají skrze stěny tenkého střeva a dále jsou distribuovány do celého těla podobně jako ostatní látky. Díky tomu se dostanou do kůže, kloubů, kostí, srdce, nehtů, mozku, šlach a jiných částí těla. Klinické studie prokázaly nárůst množství peptidů v krvi po užití hydrolyzovaného kolagenu. Jakmile se dostane do těla, dojde k řetězové reakci a již po několika týdnech užívání příznivě ovlivní kůži, klouby, šlachy a vaziva.


Jak se kolagen tvoří

Ihned po užití kolagenových doplňků stravy se peptidy v kůži okamžitě v tolik potřebný kolagen nepromění. Jakmile se dostanou do krve, nastartuje se mnoho procesů a musí být splněno více podmínek, aby odstartovala syntéza kolagenových vláken v kůži. V tenkém střevě se kolagen vstřebává v podobě malých peptidů a je distribuován krví do kůže a je velmi důležité, aby kolagenových peptidů bylo v přípravku dostatečné množství. Dalším důležitým faktorem jsou vitaminy C a D, společnými silami produkci kolagenu v kůži urychlují. Díky speciální směsi pečlivě vybraných štěpicích enzymů se pak kolagen v organismu výjimečně dobře vstřebává.



Rybí kolagen je lepší než z jiných zvířat

Existují čtyři druhy živočišných kolagenů: hovězí, drůbeží, prasečí a rybí a ne všechny účinkují stejně. Hovězí, drůbeží a prasečí kolagen obsahuje převážně typ II a je dobrý pro klouby, zatímco ten rybí je hlavně typu I, který se nachází primárně v kůži, takže v té oblasti těla lépe účinkuje.

Kolagen typu I má navíc menší molekuly, což znamená, že se lépe absorbuje a organismus jej snáze využívá k syntéze vlastních bílkovin v kůži. Jestliže chcete posílit stav kloubní tkáně, berte spíše doplňky stravy s kolagenem typu II. Pro lepší vzhled kůže a vyhlazení vrásek je výhodnější doplněk stravy s kolagenem typu I.

Hovězí, prasečí a drůbeží kolagen se snáze extrahují a jsou levnější, takže se v doplňcích stravy vyskytuje častěji. Rybí varianta je daleko efektivnější, protože ji tělo absorbuje lépe. Kolagen získaný z rybích kůží a šupin ze studenovodních ryb má 1,5× vyšší využitelnost než ten hovězí nebo prasečí.

Pro dosažení kýženého výsledku je volba doplňků stravy se správným typem kolagenu nezbytná. Občas si lidé kupují výrobky s jakýmkoli kolagenem, aby si vyhladili vrásky, ale pak jsou zklamaní, protože si vybrali doplněk s nesprávným typem kolagenu.


Proteinové doplňky versus přípravky s kolagenem

Výrobci doplňků stravy s aminokyselinami nezřídka prohlašují, že jejich přípravky pomáhají budovat kolagen v kůži. Aminokyseliny jsou stavebními prvky všech proteinů včetně kolagenu a na zdraví člověka mají skutečně velmi příznivý vliv, ale jejich příjem nezaručuje produkci peptidů a kolagenu jako takového.

Lidé se domnívají, že jim aminokyselinové preparáty pomohou obnovit množství kolagenu, ale ten hydrolyzovaný to zvládne daleko efektivněji. Každá molekula kolagenu se skládá z mnoha aminokyselin a je potřeba až dvaceti různých aminokyselin ve správném poměru, aby byla vytvořena jediná molekula kolagenu. Užívání kolagenových peptidů je účinnější, protože dodávají všechny potřebné aminokyseliny ve správném poměru i množství.


Zlepšení stavu kůže chvíli trvá

Při užívání doporučné denní, resp. noční dávky klasického doplňku stravy s obsahem kolagenu trvá dva až tři měsíce, než se na kůži projeví jeho účinky.


Kosmetické přípravky na omlazení kůže nestačí

Krémy a séra nanášené na pleť působí většinou jen na povrch pokožky. Do podkoží se dostane jen jejich nepatrné množství, kolagen naopak působí zevnitř od nejspodnějších vrstev pokožky. Tento nový trend se nazývá beauty inside out, česky krása zevnitř.


Botox versus doplňky stravy

Botox je opravdu velmi účinný a vrásky se díky němu rozplynou velmi rychle, ale kůži nijak nezpevňuje. Jeho účinek navíc po nějaké době vyprchá a vrásky se po několika týdnech znovu objeví. Botox dočasně zablokuje mimické svaly a vrásky v obličeji se vyhladí. Svaly tím ovšem degenerují a kůže v jejich okolí se čím dál více uvolňuje.



217 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page